Fent camí plegats

"UN JOVE TREBALLADOR I UNA JOVE TREBALLADORA VALEN MÉS QUE TOT L'OR DEL MÓN"

63 anys

| 1 Comment

El 9 de gener del 1956 el nostre pare va arribar a Capellades per a treballar a “Cal Sapara”, nom popular de l’empresa paperera que avui s’anomena J. Vilaseca, S.A. Al cap de vuit mesos es casaven amb la mare i van venir tots dos a viure en un dels pisos que la fàbrica tenia per als seus treballadors.

Tot i ser al mateix país d’origen –venia de Sant Jordi Desvalls, al Gironès–, anar a parar a un poble com Capellades, en aquells anys 50, suposava deixar enrere moltes coses i moltes persones. Per a retrobar la família s’havia de comptar amb un dia sencer de viatge (Tino, Carrilet fins a Barcelona, Metro i/o Taxi fins a l’estació de França, tren Renfe, Sarfa o un altre taxi …). Normalment només s’hi podia anar per vacances, per no perdre cap jornada de treball.

Aquest record del meu pare i, com a conseqüència, dels orígens capelladins del meu germà i meus, sigui un homenatge a tots els treballadors i treballadores que ahir i avui s’escarrassen amb l’honorable pretensió de tirar endavant les seves famílies. Senzillament.

Gràcies, Papa!

 

Les fotos, llevat de la de la Bassa, que és d’una postal que es venia aquell 1956, probablement són més antigues. En tot cas, el pare no ho devia trobar gaire diferent de com ho veiem en aquí. Amb el botó dret les podeu ampliar.

Aquí sota, algunes caràtules de Cal Sapara. Una caràtula, com diu el diccionari, és un “senyal que, com a marca de fàbrica, solen posar els paperaires damunt cada raima de paper”. Curiós.

Author: josepmaria

Josep Maria. Nascut a Capellades (Anoia) el 1957 en el si d'una família treballadora. Batejat el mateix any a Santa Maria, la parròquia del poble. A Capellades hi he crescut, hi he estudiat, hi he començat a treballar, hi he actuat a nivell eclesial i social... Ordenat prevere el 1987. He viscut i treballat a Sant Andreu de la Barca i a la Federació "Montserrat" de la JOC (JOBAC aleshores); a Nou Barris, de Barcelona, i a la Federació de la JOC del mateix nom; al Bon Pastor, de Barcelona, i a la Federació "Riu Besòs" de la JOC; a Llefià, de Badalona, i a la Federació "Badalona-Santa Coloma" de la JOC i a la zona "Besòs" de l'ACO. En la JOC, encara, he acompanyat la JOC Nacional de Catalunya i les Illes durant 4 anys i he acompanyat un equip de la Federació del "Vallès". Des de novembre del 2007 fins l'octubre del 2011, consiliari de la CIJOC, cosa que va motivar la creació d'aquest blog. Finalitzada aquesta etapa, el blog continua des de L'Hospitalet de Llobregat.

One Comment

  1. Gràcies Josep Maria! Sempre recordo aquella época amb un somriure. Em va agradar conéixer-te i n’estic orgullosa, com també d’haver estat a la JOC (primer JOBAC). El pòsit queda. Formes part de la meva història, i no ho vull pas oblidar… Una abraçada!
    A veure si la propera vegada puc passar a veure’t. Vigila els meus tiets! 😉

Deixa un comentari

Required fields are marked *.


css.php